Aan/uitknop veroorzaakt trillen parkinsonpatiënt

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Neurology.

Symptoom

Tremor, zoals het trillen in vaktermen heet, is een van de bekendste en meest zichtbare kenmerken van de ziekte van Parkinson. Het is echter ook altijd een van de meest mysterieuze symptomen van de ziekte geweest. Maar niet alle Parkinsonpatiënten trillen.

Neuroloog in opleiding Rick Helmich van het UMC St Radboud heeft nu onder leiding van prof.dr  Bas Bloem en dr. Ivan Toni nieuwe inzichten ontwikkeld over het ontstaan van het trillen.

De onderzoekers hebben twee patiëntengroepen samengesteld: een groep parkinsonpatiënten met ernstige tremor en een groep parkinsonpatiënten zonder tremor. Verder waren de groepen identiek. De proefpersonen zijn met verschillende technieken onderzocht.

Zo ontdekten ze dat parkinsonpatiënten die trillen minder dopamine in een bepaald hersengebied hebben dan parkinsonpatiënten zonder tremor. Deze nieuwe kennis kan een aanzet zijn voor nieuwe therapieën.

In Nederland lijden tussen de vijftig- en zeventigduizend mensen aan Parkinson. De ziekte ontstaat door een dopaminetekort in de hersenen en openbaart zich meestal tussen de 50 en 65 jaar.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen