ADHD is geen modegril

Dat stelt prof. dr. Rutger Jan van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), woensdag tijdens de opening van het Voorjaarscongres van de vereniging.

De voorzitter reageert hiermee op de volgens hem tendentieuze berichtgevingen in de media over het vermeende overdiagnosticeren van ADHD.
 
“In de media wordt al enige tijd gesproken over dat ADHD een modeverschijnsel zou zijn. Maar deze berichten geven geen trouw beeld van de werkelijkheid en daar willen we ons tegen verzetten: ADHD is geen modegril, maar een diagnose die al meer dan een eeuw oud is.”, aldus Van der Gaag.

Volgens Van der Gaag is het aantal ADHD-patiënten sinds de jaren zestig min of meer stabiel. ‘Het gaat om 2 à 3 procent van de bevolking. Wij schatten dat er juist sprake is van onderbehandeling. Veel mensen komen niet bij de dokter terecht met hun verschijnselen.’

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen