‘ADHD is geen modegril’

UTRECHT – ADHD is geen hype of modeziekte. Het is een verschijnsel dat serieus moet worden genomen en goed kan worden behandeld. Dat heeft prof. dr. Rutger Jan van der Gaag, voorzitter van de NVvP, de beroepsvereniging van psychiaters, woensdag gezegd tijdens een congres.

De voorzitter heeft zich gestoord aan de volgens hem tendentieuze berichten van de laatste jaren over ADHD.

Kinderen zouden veel te gemakkelijk het etiket ADHD krijgen opgeplakt en artsen zouden bij het minste geringste de jonge patiënten volproppen met zware medicijnen. Niets van waar, stelt de voorzitter.

”Het aantal ADHD-patiënten is sinds de jaren zestig min of meer stabiel. Het gaat om 2 à 3 procent van de bevolking. Wij schatten dat er juist sprake is van onderbehandeling. Veel mensen komen niet bij de dokter terecht met hun verschijnselen.”

Weerspiegeling

Hij trekt de vergelijking met ziekten als obesitas en diabetes die de laatste jaren ook veel vaker voorkomen dan vroeger. ”Daarmee zijn het geen modeziekten. Ze zijn gewoon een weerspiegeling van de maatschappij.”

Volgens Van der Gaag lijkt het alsof er meer ADHD is, omdat meer mensen problemen ervaren met de verschijnselen. Vroeger was er meer structuur in de maatschappij en op school. Kinderen konden zich daar volgens hem als het ware aan vastklampen.

”Nu zit bijvoorbeeld de ene helft van de klas te fröbelen terwijl andere kinderen in dezelfde ruimte sommen moeten maken. Dat is voor drukke kinderen die gevoelig zijn voor prikkels dus moeilijker vol te houden.”

Langdurige behandeling

De voorzitter bestrijdt het beeld dat dokters kinderen veel te gemakkelijk pillen voorschrijven, maar hij vindt wel dat de behandeling kan worden verbeterd. Zo zouden richtlijnen meer moeten worden toegespitst op behandeling waarbij bijvoorbeeld een aangepast dieet en gedragstherapie ook een rol spelen.

Ook zou er, net als bij de moderne aanpak van diabetes, een team van deskundigen moeten samenwerken zodat ze gezamenlijk het beste advies aan de patiënt kunnen geven.

Van der Gaag vindt bovendien dat de overheid langdurige behandeling beter moet financieren. ”ADHD heeft immers langdurige behandeling nodig.”

tv opnames bijwonen