Alzheimer ontstaat in lever, niet in brein

Ouderdomsplaque in de hersenen is een van de symptomen van de ziekte van Alzheimer. Voorheen werd gedacht dat de eiwitten die de plaque veroorzaken, ook in het brein werd aangemaakt. De wetenschappers hebben in hun onderzoek op muizen ontdekt dat er drie genen verantwoordelijk zijn voor de hoeveelheid eiwit die wordt aangemaakt. Hoe lager het aantal van deze genen in de lever, hoe beter de hersenen beschermd blijken te zijn tegen Alzheimer. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten door te trekken naar de mens en zal het ontwikkelen van nieuwe behandelplannen bij Alzheimer door deze onverwachte ontdekking een nieuwe – positieve – wending krijgen.

De studie is gepubliceerd in The Journal of Neuroscience Research.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen