Colombiaan maakt vaccin tegen 500 ziektes

BOGOTA – De Colombiaanse immunoloog Manuel Elkin Patarroyo heeft belangrijke vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van een vaccin tegen meer dan vijfhonderd infectieziektes.

Dat meldden Colombiaanse media maandag op basis van de publicatie van zijn onderzoek in een wetenschappelijk tijdschrift.

De Colombiaan heeft ontrafeld hoe de micro-organismen die infectieziekten veroorzaken het immuunsysteem van de mens uitschakelen, waardoor een patiënt onvoldoende weerstand heeft en ziek wordt. Ook zouden Patarroyo en zijn team hebben kunnen achterhalen welke micro-organismen precies verantwoordelijk zijn voor de schade.

De onderzoekers maakten de bewuste micro-organismen na, maar met dat verschil dat het menselijk lichaam deze kan herkennen en afweermechanismen ontwikkelt. Bij proeven op apen is gebleken dat het vaccin voor 90 procent werkt. Nu moet het op mensen worden getest, verklaarde de immunoloog.

Grote schaal

Het bijzondere van de vondst van Patarroyo is dat het vaccin moet werken tegen honderden ziektes. Ook zouden de synthetische vaccins gemakkelijk op grote schaal te maken zijn in elk wetenschappelijk laboratorium. Dat drukt de prijs en maakt ze toegankelijker voor patiënten.

Patarroyo is in Colombia vooral bekend vanwege zijn zoektocht, al meer dan 30 jaar, naar een vaccin tegen malaria. In 1986 ontwikkelde hij een preventief middel dat in 30 tot 50 procent van de gevallen effectief was.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen