Dagboek helpt bij prikkelbare darmsyndroom

Dit concluderen onderzoekers van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). De onderzoekers bestudeerden het effect van gedragstherapie via een pocketcomputer bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom. De behandeling blijkt te werken.

PDS komt veel voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen. Patiënten kampen met buikpijn en vaak met diarree, maar een medische verklaring is niet te vinden.

Cognitieve gedragstherapie, het bijstellen van verwachtingen en opvattingen van de patiënt, kan uitkomst bieden. Voor het onderzoek kregen patiënten een pocketcomputer (iets groter dan een mobiele telefoon). Patiënten hielden vier weken lang, drie keer per dag een elektronisch dagboek bij en kregen dagelijks feedback van een psycholoog.

Minder pijn

De therapie blijkt mogelijk in de praktijk. Patiënten stellen hun belemmerende opvattingen over de klacht bij. En door positiever te denken over de klacht neemt ook de pijn af.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Psychosomatic Research.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen