Generiek pakje maakt roken minder aantrekkelijk

Dit is één van de aanbevelingen van de resolutie van het internationale rookcongres woensdag in Amsterdam. Deze wordt overhandigd aan Directeur Generaal Paul Huijts van het Ministerie van VWS.

Opvallend is dat tweederde van de Nederlanders voorstander is voor deze manier van presenteren van sigarettenverpakkingen, zo blijkt uit de Eurobarometer.
 

Stoppen met roken

Bijna tien procent van de Nederlanders denkt te stoppen als op pakjes sigaretten plaatjes staan die de gevolgen van roken in beeld brengen. 
 
De resolutie beveelt niet alleen aan plaatjes ter grootte van 80 procent op zowel de voor- als de achterkant van sigarettenpakjes door te voeren, maar ook het verwijderen van merkgegevens zoals logo’s en kleuren.

Daarnaast moeten op elk pakje sigaretten gezondheidswaarschuwingen staan en het telefoonnummer of website worden vermeld waar rokers terecht kunnen voor hulp bij stoppen met roken. Deze maatregel is met name effectief bij jongeren.

Generieke verpakking

Uit onderzoek blijkt dat generieke verpakkingen de aantrekkelijkheid van sigaretten verlaagt, de aantrekkelijkheid van een pakje verkleint en de zichtbaarheid van gezondheidswaarschuwingen vergroot.

Roken is de belangrijkste oorzaak van kanker. Dertig procent van de kankersterfte kan worden verklaard door roken. 

Minder aantrekkelijk

‘Willen we echt iets doen aan het terugdringen van kanker dan is tabaksontmoediging de meest effectieve vorm van preventie. Naast maatregelen als accijnsverhoging helpen plaatjes en generieke verpakkingen tabaksproducten minder aantrekkelijk te maken.’, aldus Stefan Wigger, coördinator Tabaksontmoediging KWF Kankerbestrijding. 

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen