Kwart van de Nederlanders oververmoeid

Dit maakt de Nederlandse vereniging voor Slaap Waak Onderzoek (NSWO) vandaag bekend om zo aandacht te vragen voor de zesde Nationale Slaapdag die 26 maart georganiseerd wordt in het kader van de zomertijd die weer ingaat. Dat meldt De Telegraaf.

Volgens het NSWO brengt het tekort aan nachtrust grote risico’s met zich mee. De kans op een verkeersongeluk of bedrijfsongeval is namelijk een stuk groter bij onvoldoende slaap.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld het liefst 8,2 uur per nacht slapen, maar dat ze dit daadwerkelijk maar 7,1 uur doen.

Voorzitter van het NSWO, neuroloog dr. Hans Hamburger, noemt de resultaten van de enquête schokkend. “De cijfers sluiten aan op andere internationale studies waaruit blijkt dat mensen met een slaapaandoening als apneu, slapeloosheid of rusteloze benen een zes- tot zevenmaal grotere kans hebben op een verkeersongeval.”

Hij pleit er dan ook voor een verplicht onderzoek in te voeren onder bus- en vrachtwagenchauffeurs, zodat zij zich bij problemen kunnen laten behandelen. Vaak weten deze mensen namelijk niet eens of ze een slaapziekte hebben.

Hamburger zal aankomend weekend tijdens het evenement Slaap Zo in Ahoy meer onderzoekscijfers bekend maken.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen