Mannen willen seks, vrouwen geborgenheid

De onderzoekers van de Universiteit van Californië vroegen tweehonderd stellen naar de voordelen van samenwonen. ‘Meer tijd samen’ en ‘het is goedkoper’ werden vaak genoemd. Maar opvallend veel mannen noemden daarnaast ‘meer seks’ als belangrijke samenwoonreden. Bovendien bleken de heren samenwonen veel minder vaak te zien als opstapje naar een huwelijk, iets wat de vrouwelijke respondenten wel aangaven. Vrouwen gaven liefde en geborgenheid zelfs tot drie keer vaker als samenwoonreden dan mannen.

De nadelen

De onderzoekers vroegen ook naar de grootste nadelen van samenwonen. Het dopje van de tandpastatube en de haren in het doucheputje blijken voor lief genomen te worden. Wel zijn de vrouwen bang dat ze wettelijk gezien minder rechten hebben dan een getrouwd stel. De heren vinden  het moeilijk hun vrijgezellenstatus officieel op te geven.

Volgens psycholoog en relatiedeskundige Pauline Rennie-Peyton toont het onderzoek vooral aan dat samenwonen niet altijd door beide partners als officiële verbintenis wordt gezien. “Vrouwen die het als opstapje naar een huwelijk zien, moeten dat vooral duidelijk vooraf melden. Het kan zomaar zijn dat de partner hier heel anders over denkt.”

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen