Meer vertrouwen in medemens na hartslagmeting

AMSTERDAM – Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben ontdekt dat het meten van de hartslag het vertrouwen in de medemens vergroot.

De onderzoekers vergeleken een groep vrouwelijke studenten die hartslagmetingen ondergingen (waarbij elektrodes werden geplakt op een ontbloot lichaam) met een groep vrouwelijke studenten die dit niet ondergingen.

Vervolgens werd hun vertrouwen gemeten. Dit meten van vertrouwen gebeurde met de zogenaamde ’trust-game’. Dit spel, waarbij proefpersonen kiezen hoeveel geld zij aan een vreemde willen geven, is een in de wetenschap veelgebruikt meetinstrument voor het concept vertrouwen.

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen wiens hartslag werd gemeten 88 procent van hun geld gaven aan de ander, terwijl dit percentage beduidend lager was voor vrouwen wiens hartslag niet werd gemeten (58 procent).

Ongemakkelijke situatie
Ook bleek uit een vragenlijst dat mensen meer vertrouwen hebben in een vreemde als hun hartslag is gemeten. Volgens onderzoeker Paul van Lange komt dit omdat de zorgzaamheid die mensen in een spannende en ongemakkelijke situatie ervaren (zoals een hartslagmeting) zorgt voor meer vertrouwen in een ander.

Uit eerder onderzoek blijkt al dat aanraking op zich mensen kan aanzetten tot vrijgevigheid. ‘Serveersters krijgen meer fooi als ze de klant op de schouder of arm licht aanraken.’, aldus Van Lange.

ZIE OOK:

tv opnames bijwonen