Muggen dol op verliefde mensen

Als we verliefd worden, geven onze hersenen opdracht tot de afgifte van twee stoffen. Fenylethylamine (FEA) is een natuurlijke amfetamine die een goede invloed heeft op onze stemming en ervoor zorgt dat je helder kunt denken. Deze stof komt ook vrij bij het eten van chocolade of het drinken van rode wijn en zorgt voor de zogenoemde ‘vlinders in de buik’.

Daarnaast wordt er norepinefrine, oftewel noradrenaline in de hersenen afgescheiden. Deze neurotransmitter wordt geassocieerd met een verhoogde bloeddruk, versnelde hartslag en zweethanden omdat er in feite een overdosis in het lichaam ontstaat. Noradrenaline zorgt voor een fijn gevoel – daarom vind je dit bestanddeel ook in moderne antidepressiva -maar stimuleert in combinatie met fenylethylamine de afgifte van geurmoleculen die de tijgermug woest aantrekkelijk vindt.

Dr. A. Communis concludeert dat verliefde mensen er goed aan doen extra te smeren met anti-muggenmelk, zeker twee keer per dag te douchen met veel douchegel en indien nodig een klamboe aan te schaffen om het prikleed zoveel mogelijk te voorkomen. Ook het eten van pure chocola en aardbeien zou het ontstaan van de geurmoleculen tegengaan. 

Pijnlijke beet

De tijgermug komt sinds 2005 in Nederland voor en is te herkennen aan de witte en zwarte contouren op zijn lichaam en poten. In tegenstelling tot andere muggen is de tijgermug ook overdag actief en niet alleen tijdens de schemering. De vrouwtjesmug steekt zowel mensen als dieren meerdere keren om bloed op te zuigen. De beet is pijnlijk en laat een grote roodpaarse vlek op de huid na.

De resultaten van het onderzoek worden binnenkort gepubliceert in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen