Nieuwe therapie geneest piekerstoornis

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en PsyQ, waarop Colin van der Heiden, onderzoeker en docent klinische psychologie, vrijdag 1 april promoveert. Veel mensen met deze klachten zoeken nu geen hulp of krijgen een verkeerde therapie. Daardoor zijn hun vooruitzichten slecht.

Eén op de twintig mensen krijgt ooit zoveel last van nervositeit en piekeren dat sprake is van een zogenoemde gegeneraliseerde angststoornis (GAS). Deze mensen zijn continu gespannen en tobben voortdurend over dagelijkse dingen, zoals school, werk en gezondheid.

‘Ze slapen slecht en krijgen allerlei klachten. Sommigen hebben echt het gevoel dat ze gek worden’, zegt Van der Heiden. Daarnaast blijkt de aandoening een voorspeller van latere depressies.

Twee therapieën

Tot nu toe bestond er geen goede therapie voor deze piekeraars. De promovendus heeft nu echter twee therapieën ontdekt die wèl goed helpen.
Hij testte twee behandelingen die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen met een piekerstoornis. Bij één van de therapieën herstelde driekwart van de patiënten volledig. Bij nog eens vier op de vijf verbeterde de situatie.

De meest succesvolle behandeling (metacognitieve therapie) leert de piekeraars anders denken over hun getob. Van der Heiden: ‘Ze leren inzien dat ze ooit zijn begonnen met piekeren omdat dat zinvol was. Ze wilden bijvoorbeeld iets vervelends voorkomen. Later werd het piekeren onbeheersbaar en had het geen enkele zin meer. Als mensen dat inzien verdwijnt hun piekergedrag.’

Depressie voorkomen

De huidige therapieën gaan vooral in op de onderwerpen waar mensen over piekeren. De onderzoeker hoopt dat meer mensen met een piekerstoornis naar de dokter stappen. ‘Nu we weten welke therapieën helpen, kunnen we voorkomen dat mensen doorlopen met klachten en later een depressie krijgen.’ Als mensen geen hulp zoeken, is de kans op spontane genezing slechts 10 tot 15 procent.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen