Nog altijd te veel zout in voedsel

Dat wijst onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) uit. Uit het onderzoek blijkt dat het gemiddelde zoutgehalte in voorverpakt brood, soep, kaas, kant- en klaarmaaltijden, sauzen, chips en zoutjes, koek en banket, vleeswaren en snacks in 2010 niet veranderd is ten opzichte van 2009.

Ook bestaan de in 2009 geconstateerde grote verschillen in zoutgehaltes binnen dezelfde productsoorten nog steeds.

De levensmiddelenindustrie beloofde het zoutgehalte in 2010 met twaalf procent terug te brengen ten opzichte van het jaar ervoor. De VWA heeft 984 producten onderzocht en geconstateerd dat het gemiddelde zoutgehalte niet significant is gedaald.

Te veel zout zorgt voor een hogere bloeddruk, wat op termijn kan leiden tot een beroerte of hartinfarct. Zout is op die manier de oorzaak van enkele duizenden vermijdbare sterfgevallen per jaar.

Nederlanders eten per dag ongemerkt gemiddeld 9 gram zout. De Gezondheidsraad adviseert dagelijks niet meer dan 6 gram zout te nuttigen.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen