Ongeboren kinderen geholpen met hartslagmeter

EINDHOVEN – Onderzoekers van het Máxima Medisch Centrum  en de Technische Universiteit Eindhoven hebben een nieuwe techniek ontwikkeld voor het meten en analyseren van de hartslagfrequentie bij ongeboren kinderen. Hierdoor kan de gynaecoloog bij nood sneller ingrijpen.

Bij ongeveer 20% van de zwangerschappen treden complicaties op, zoals vroeggeboorte of zuurstoftekort of groeivertraging bij het ongeboren kind.

De informatie over het kind wordt nu verkregen door het foetale hartritme uitwendig of inwendig te registreren.

De uitwendige methode (Doppler ultrageluid) kan weliswaar gedurende de hele zwangerschap worden toegepast, maar levert door ruis relatief onnauwkeurige informatie op.

ECG

De inwendige methode, waarbij een ECG (hartfilmpje) wordt gemaakt via een elektrode die op de schedel van het ongeboren kind wordt bevestigd, kan alleen tijdens de bevalling worden uitgevoerd en is daarbij erg belastend en ook risicovol voor moeder en kind.

Het promotieonderzoek van technisch natuurkundige en klinisch fysicus Chris Peters, naar de variatie in de foetale hartslagfrequentie,’filtert’ via technische berekeningen het foetale ‘slag op slag’ hartritme uit (onder andere) de uitwendige ECG signalen.

Hij heeft veel werk verzet om de verhouding tussen ‘ruis’ en bruikbare signalen (de harttonen van het kind) in de meetgegevens te verbeteren.

Analysemethode

Peters heeft ook een analysemethode ontwikkeld om bruikbare nieuwe informatie te kunnen halen uit de variatie in het foetale hartritme, zelfs wanneer tot 20% van de gegevens door meetverstoringen ontbreekt.

Veranderingen in die variatie kunnen er bijvoorbeeld op wijzen dat het ongeboren kind in nood is. Vooral tussen de 20e en 25e week van de zwangerschap kan er met zijn methode via het uitwendige ECG zeer betrouwbaar gemeten kan worden.

Verbeteringen

Om in de weken na die periode net zo betrouwbaar via het uitwendige ECG te kunnen meten zijn verdere verbeteringen van de technologie noodzakelijk.

Een complicerende factor daarbij is dat de ECG-metingen na de 25e zwangerschapsweek verstoord worden door de aanwezigheid van het laagje vernix op de huid van het kind. Peters promoveert 30 maart aan de TU Eindhoven.

ZIE OOK:

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen