Ongevoelig voor antibiotica door kip eten

Bij een op de vijf patiënten met resistente ESBL-bacteriën blijken deze genetisch identiek te zijn aan de antibioticaresistente bacteriën die op kippenvlees zijn gevonden. Dat wijst erop dat die patiënten de bacterie van kip hebben gekregen.

Goed bakken

Vrijwel alle kip in de Nederlandse supermarkten is besmet met de ESBL-bacterie. Die maakt enzymen aan die resistent zijn tegen veel soorten antibiotica. Er zijn wel tips om besmetting te voorkomen. Ook volgens directeur Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) kunnen consumenten wel gewoon kip eten als die goed doorbakken is. Maar de onderzoeksresultaten zijn wel een teken dat er nu echt iets gedaan moet worden tegen het overmtige gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij, zo zegt hij in de Consumentengids.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen