Oogziekte tast hersenen niet aan

Dit nieuwe inzicht blijkt uit een studie van hersenonderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen die hiervoor samenwerkten met onderzoekers uit York en Londen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Neuroscience.

De uitkomst van het onderzoek is goed nieuws voor slechtziende en blinde mensen. De aandoening is namelijk makkelijker te behandelen dan tot nu toe werd gedacht. Er zijn namelijk geen veranderingen in de hersenen die eerst weer teruggedraaid hoeven te worden.

Het onderzoeksresultaat vormt dus een extra stimulans voor de verdere ontwikkeling van nieuwe behandelingen.

Wat is maculadegeneratie?

Maculadegeneratie is een aandoening van het centrale deel van het netvlies, ook wel de macula lutea of gele vlek genoemd. Bij deze oogziekte neemt de gezichtsscherpte af ten gevolge van het afsterven van de lichtgevoelige cellen in het centrale deel van het netvlies. Daardoor wordt het lezen en herkennen van gezichten bemoeilijkt. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is de voornaamste oorzaak van slechtziendheid bij mannen en vrouwen boven de 50 jaar.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen