PMS in hersenen zichtbaar

Kort voor hun menstruatie kunnen vrouwen somber, sneller geïrriteerd en stressgevoeliger zijn dan anders. Tegelijkertijd kunnen ze meer zin hebben in eten, seks, shoppen en zelfs schoonmaken. Allemaal een kwestie van hormonen.

Emoties

De onderzoekster ontdekte dat die hormoonschommelingen in de menstruatiecyclus ook te zien zijn in de hersenen, vooral in de gebieden die te maken hebben met het reguleren van emoties en met het uitkijken naar beloningen.

Premenstruele stressgevoeligheid

Voor het onderzoek liet Ossewaarde de vrouwen (die geen hormonale anticonceptie gebruikten) in verschillende stadia van hun cyclus naar enge filmpjes kijken en mat daarvoor en daarna op verschillende manieren hoe zij reageerden op emotionele prikkels.

Een deel van de metingen werd gedaan terwijl de vrouwen in een fMRI-scanner lagen, waar hun hersenactiviteit werd vastgelegd.

Zo ontdekte ze dat premenstruele gevoeligheid voor stress in de hersenen zichtbaar is. Vlak voor de menstruatie blijkt die gevoeligheid het grootst.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen