Retroscoop spoort meer darmpoliepen op

Maag, darm-, en leverarts prof. dr. Peter Siersema van het UMC Utrecht en internationale collega’s uit negen andere ziekenhuizen onderzochten bij ongeveer vierhonderd patiënten de darm met zowel een gewone colonoscoop als met de ’third eye’-retroscoop.

Poliepen

Met de retroscoop spoorden ze ruim 23 procent meer poliepen op. De speciale colonoscoop heeft niet alleen een naar voren gerichte camera, maar ook een camera die achteruit kijkt.

Dankzij die ‘achteruitkijkspiegel’ kan de arts achter darmplooien kijken. Daar kunnen poliepen zitten die via een gewone colonoscoop over het hoofd gezien kunnen worden. De opgespoorde poliepen worden meteen verwijderd.
 

Darmkanker

Het is belangrijk dat poliepen in een vroeg stadium worden ontdekt. Deze kunnen namelijk uitgroeien tot darmkanker. Dikkedarmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland, bijna 50.000 mensen hebben de ziekte.

De resultaten van het internationale onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Gastrointestinal Endoscopy. Negen ziekenhuizen in de Verenigde Staten en Europa, waaronder het UMC Utrecht, werkten eraan mee.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen