Slaapproblemen? Doe apparaten uit!

Van de onderzochte personen zei 95 procent dat ze een of andere vorm van elektronica gebruikten in het uur voor het slapengaan. Ongeveer twee derde gaf toe dat ze te weinig slapen. Vooral 46 tot 64-jarigen kijken ’s avonds laat veel tv.

Gewekt door telefoon of mail
Vooral 46- tot 64-jarigen kijken ’s avonds laat veel tv. Jongeren spelen vooral videospelletjes voor bedtijd. En zelfs mensen die daarna in slaap vallen, worden nogal eens gewekt door hun telefoon of mails. “Eén op de tien kinderen meldde dat ze wakker worden van sms’jes nadat ze naar bed waren gegaan”, zei Czeisler.

De groep 13- tot 18-jarigen komt zo het meeste slaap tekort. Zo’n 22 procent omschrijft zichzelf als slaperig, vergeleken met 9 procent van de babyboomers tussen de 46 en 64 jaar oud. Jongeren krijgen 1,5 tot 2 uur slaapptekort Slaapexperts adviseren dat tieners 9 uur en 15 minuten slapen per nacht. Voor volwassenen is dat 7 uur en 26 minuten doordeweeks. “Ik ben het bezorgdst over hoe weinig de tieners krijgen”, zei Czeisler. “Kinderen slapen nu 1,5 à 2 uur minder per nacht dan ze een eeuw geleden deden. Dat betekent dat ze zo’n vijftig uur slaap per maand verliezen. Ouders moeten de technologie uit de slaapkamers van hun kinderen verwijderen, als ze voor hen het beste willen.”

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen