Stem verlaagt na de overgang

Uit de eerste onderzoeksresultaten van D’haeseleer blijkt dat de stem van vrouwen die geen hormoonsupplementen innemen, lager is na de overgang. De toonhoogte van de stem daalt gemiddeld met 13 Hz.

Hormonen

Voor de overgang is de gemiddelde toonhoogte bij vrouwen op middelbare leeftijd 190Hz. De daling wordt veroorzaakt doordat het lichaam tijdens en na de overgang minder vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron aanmaakt.

De stem ‘vermannelijkt’ dus. Vrouwen die wel hormonen innemen tijdens de overgang vertonen deze daling in toonhoogte niet. De onderzoekster ontdekte ook dat de BMI van de vrouw een belangrijke rol speelt in de toonhoogte van de stem. De toonhoogte is hoger naarmate de vrouw dikker is.

Vetcellen

Dit komt omdat de productie van oestrogenen voornamelijk nog in de vetcellen plaats vindt. In deze cellen worden de mannelijke hormonen omgezet in vrouwelijke hormonen.

Vrouwen met een hoger BMI produceren dus meer lichaamseigen oestrogenen dan slankere vrouwen. Daardoor daalt de toonhoogte van de stem niet of minder bij menopauzale vrouwen met een hoger BMI.

De resultaten van het onderzoek zijn online gepubliceerd in het tijdschrift Menopause.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen