Verkeersdeelname vergroot kans op hartaanval

Britse wetenschappers ontdekten dat verkeersdeelname – of dit nu als automobilist of voetganger is – het risico op hartklachten vergroot. Dit is met name te wijten aan de roetdeeltjes die in het verkeer vrijkomen en ingeademd worden. De studie wees uit dat iemand die in Londen gewoon over straat loopt, in slechts 48 minuten evenveel schadelijke stoffen inhaleert als bij het roken van een sigaret.

Luchtwegaandoeningen

Professor Jon Ayres van de Universiteit van Birmingham: “De roetdeeltjes verhogen de kans op luchtwegaandoeningen en vergroten de stroperigheid van het bloed. Wanneer je aanleg hebt voor hart- en vaatziekten, verhoogt dit de kans op een hartaanval.”

De toegenomen luchtvervuiling wordt door de wetenschappers niet alleen gelinkt aan hartaanvallen, beroertes en sommige soorten kanker, maar zorgt ook voor problemen bij mensen met luchtwegaandoeningen, zoals COPD. De onderzoekers adviseren hoofdwegen zoveel mogelijk te vermijden bij verkeersdeelname en waar mogelijk voor een toeristische route door parken en buitenwijken te kiezen.

De studie wordt deze maand gepubliceerd in The Lancet.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen