Weinig onterecht gebruik antidepressiva

Dit blijkt uit onderzoek van huisarts Ellen Piek, die verbonden is aan de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zij publiceert donderdag over haar onderzoek in het wetenschappelijk magazine PLoS ONE.

Slechts 5,4 procent van de huisartspatiënten die antidepressiva gebruiken, doet dat zonder indicatie volgens de geldende richtlijn voor huisartsen.

Meer dan de helft van deze onnodige gebruikers had het antidepressivum bovendien wel ooit terecht voorgeschreven gekregen, maar had er eerder mee kunnen stoppen.

Ongeveer 13 procent van de totale groep huisartspatiënten die Piek onderzocht bleek een antidepressivum te gebruiken. Piek ging na of deze groep dit terecht, ofwel in overeenstemming met de geldende richtlijn voor huisartsen, deden. Uit haar onderzoek bleek dat bijna 95 procent van deze groep patiënten dit deed.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen