3D echo toont aangeboren hartafwijkingen aan

Driedimensionale (3D) echoscopie van het groeiende hart is een van de laatste ontwikkelingen in de verloskunde. Hierbij is het mogelijk het snel kloppende hart van het ongeboren kind in 3D in beeld te brengen. De pompfunctie kan zo worden beoordeeld en eventuele aangeboren hartafwijkingen zijn hierdoor beter in beeld brengen.

Foetale conditie

Uit onderzoek van gynaecoloog in opleiding Lukas Uittenbogaard blijkt dat 3D echoscopie een betrouwbaar middel is in de evaluatie en het volgen van de pompfunctie van het ongeboren hart. Uittenbogaard promoveerde op begin april aan VUmc.
In zijn promotieonderzoek werden de mogelijkheden van 3D echoscopie onderzocht om het functioneren van het hart te meten, als maat voor de foetale conditie.

3D is beter

Hieruit kwam de conclusie dat de 3D techniek beter is dan de tot dusver bestaande methodes. De onderzoeker gebruikte miniatuur proefopstellingen om de kleine foetale harten na te bootsen. En vergeleek die resultaten met die van hartjes van kinderen van gezonde zwangeren. Zo heeft hij onder andere de normale groei van de hartkamers in kaart gebracht.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen