‘7000 peuters ziek door verpakkingen’

AMSTERDAM – Uit onderzoek van Consument en Veiligheid blijkt dat jaarlijks zo’n 7000 kinderen gewond raken doordat ze bleekmiddel, gootsteenontstopper, vaatwastabletten of thinner binnenkrijgen.

Fabrikanten moeten verpakkingen met gevaarlijke producten zo aanpassen dat kinderen het niet meer als snoepgoed zien, vindt de organisatie.

Van de 7000 gewonde kinderen zitten er zo’n 4000 in de leeftijdsgroep van 0 tot 4 jaar.Ruim 500 kinderen belanden zwaargewond in het ziekenhuis, meestal met vergiftigingsverschijnselen of inwendige brandwonden.

Veel te veel, vindt Consument en Veiligheid, die morgen met een nieuwe campagne begint om te waarschuwen voor de gevaren van schoonmaakmiddelen.

3D-posters

Met behulp van 3D-posters krijgen ouders te zien dat peuters de wereld anders bekijken. Een verfblik met kwasten lijkt precies op een trommel met drumstokken en een fles gootsteenontstopper lijkt op een grappige kip.

“Huishoudchemicaliën kunnen heel gemene verbrandingen aan mond en slokdarm geven. Soms moeten kinderen langdurig in het ziekenhuis blijven en meermalenworden geopereerd”, aldus kindertraumachirurg William Kramer. 

“Er is niets zo dramatisch als een kind dat langdurig in het ziekenhuis moet verblijven en operaties ondergaan.”

Om ouders te wijzen op de gevaren van chemicaliën, krijgen alle potentieel gevaarlijke producten vanaf 2015 wereldwijd dezelfde logo’s.

ZIE OOK:

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen