Aanslaan behandeling asbestkanker voorspeld

AMSTERDAM – Nederlandse en Italiaanse onderzoekers hebben biomarkers ontdekt in asbestkankertumoren die voorspellen of een behandeling aanslaat.

“Dat is een belangrijke vondst, omdat zo voorkomen kan worden dat mensen onnodig medicijnen toegediend krijgen”, aldus hoogleraar Frits Peters van VUmc vrijdag.

De onderzoekers van het Amsterdamse VUmc en het Italiaanse ziekenhuis Instituto Clinico Humanitas publiceerden hun bevindingen vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Cancer Research.

De markers worden bestudeerd nadat een stukje tumor uit de longen is verwijderd. ”Als er veel markers aanwezig zijn, is de kans groot dat de behandeling niet aanslaat. Zijn er weinig markers aanwezig, dan heeft de behandeling wel een grote kans van slagen”, aldus Peters.

Levensduur

Bij behandeling met medicijnen, wordt de levensduur van de patiënt met een lage hoeveelheid markers met gemiddeld een jaar verlengd ten opzichte van patiënten met een hoge hoeveelheid markers. Ook hun kwaliteit van leven wordt beter.

Asbestkanker is voorlopig alleen maar te behandelen met medicijnen. In Nederland lijden relatief veel mensen aan deze vorm van longkanker, omdat in ons land tussen de jaren zestig en tachtig van de vorige eeuw bijna altijd asbest werd gebruikt voor de isolatie van huizen.

Mensen die in de bouw werkten hebben meer kans op asbestkanker. Ook automonteurs lopen een hoger risico, omdat asbest in het verleden gebruikt werd in remblokjes.

ZIE OOK:

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen