Afschrikwekkende sigarettenpakjes Australië

Afschrikwekkende sigarettenpakjes Australië

SYDNEY – In Australië moeten binnenkort alle sigarettenpakjes zijn voorzien van een gruwelijke foto van een persoon die fysiek lijdt door het roken.

ANP

Dat meldde de regering in haar nieuwe rookbeleid donderdag. Ook zullen de pakjes allemaal een vieze groene kleur krijgen om zo het roken nog onaantrekkelijker te maken.

Als het parlement de wet goedkeurt, zal die op 1 januari 2012 in werking treden. De regering zegt goed over de maatregel te hebben nagedacht. Zo is volgens onderzoek bewezen dat de vieze groene kleur rokers afstoot.

Alleen onderaan op het pakje zal ruimte zijn voor de naam van het merk. ”De nieuwe pakjes zijn zo ontworpen dat het rokers afschrikt en dat ze geconfronteerd worden met de verschrikkelijke gezondheidsproblemen die je van roken krijgt”, verklaarde minister van Volksgezondheid Nicola Roxon.

Furieus

De tabaksindustrie is furieus en stapt naar de rechter. De sigarettenfabrikanten vrezen door het beleid veel geld te verliezen. Roxon gelooft echter dat het beleid juridisch zeer sterk staat.

De tabaksindustrie is het daar niet mee eens. Volgens hen is het wetsvoorstel in strijd met het internationale merkenrecht en intellectueel eigendom. Zij waarschuwen de burgers dan ook voor verspillingen van miljarden belastinggeld.

Strijd

”Het is een strijd waard als 15.000 Australiërs jaarlijks sterven door rook-gerelateerde ziektes en we ruim 23 miljard euro betalen aan gezondheidszorg door sigaretten”, reageerde Roxon.

Ook zei de minister zeker niet bang te zijn voor ” grote sigarettenfabrikanten” die dreigen met een rechtszaak.

Hoewel Australië het eerste land is dat deze pakjes zal introduceren, overwegen Canada, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië het Australische voorbeeld te volgen.

ZIE OOK:

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen