Alcoholconsumptie verlaagt risico op nierkanker

In Nederland ontwikkelen jaarlijks zo’n 1700 mensen nierkanker. 60% van hen is man. Bekende risicofactoren van nierkanker zijn roken en overgewicht. Uit eerdere onderzoeken zijn er indicaties dat alcoholconsumptie het risico op nierkanker mogelijk verlaagt. In deze onderzoeken was er echter vaak sprake van kleine onderzoeksgroepen en was er weinig spreiding in de hoeveelheid alcohol die werd geconsumeerd binnen de onderzoeksgroep. Overigens weten we ook dat alcoholconsumtie het risico op enkele andere vormen van kanker (oa. borstkanker en slokdarmkanker) verhoogt. 

Onderzoeksgroep

In de recent gepubliceerde studie is gebruik gemaakt van een grote onderzoeksgroep van 293.466 mannen en 198.721 vrouwen. Van hen ontwikkelde 1814 mensen in de loop van het 9 jaar durende onderzoek nierkanker. Er was een behoorlijke spreiding in alcoholconsumptie waardoor het mogelijk was om de relatie tussen alcoholconsumptie en nierkanker beter te analyseren en ook na te gaan wat de relatie bij grotere consumptiehoeveelheden is.

Gevonden relatie

Uit de resultaten blijkt dat mannen die 1,5 tot 3 glazen alcoholhoudende drank per dag drinken, 25% minder kans hebben op nierkanker dan mannen die vrijwel niet drinken. Mannen die 3 glazen per dag of meer drinken lopen 29% minder risio. Bij vrouwen vinden de onderzoekers een risicoverlaging van 33% bij consumptie van 1,5 tot 3 glazen per dag en 57% bij consumptie van 3 glazen per dag of meer. Ook wanneer de gegevens werden gecorrigeerd voor lichaamsgewicht, rookgedrag en bloeddruk.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen