Alzheimer gen verder ontrafeld

De ontdekking is het resultaat van een enorme wetenschappelijke inspanning van twee onafhankelijke onderzoekers, uit Europa en de Verenigde Staten. Het genoom van bijna 40.000 mensen, met en zonder Alzheimer, is hierbij onderzocht.

Eerder onderzoek

In eerder onderzoek is van vier andere genen aangetoond dat ze gelinkd zijn aan Alzheimer. Drie hiervan zijn slechts voorspellers voor relatief zeldzame vormen van Alzheimer. Het laatste gen, APOE, betreft een vaker voorkomende vorm van Alzheimer die zich vaak later in het leven pas openbaart. De vijf nieuwe gen variaties hebben niet zo’n grote impact als APOE, maar zijn wel van invloed op veel voorkomende vormen van de ziekte.

Volgens hoofdonderzoeker William Theis is Alzheimer een zeer complexe ziekte waar meer dan honderd genen bij betrokken kunnen zijn. De vijf nieuwe genen en APOE verklaren echter al een aanzienlijk deel. Bijna zestig procent, als we de Britse onderzoekster Julia Williams mogen geloven. Theis is iets voorzichtiger “Op basis van de genen die we nu kennen kunnen we ongeveer 32 procent van het genetische risico bepalen”.

Beter begrip

Deze verklaring betekent betekent niet dat we door middel van een behandeling alle, door deze genen veroorzaakte, gevallen van Alheimer kunnen voorkomen. Wel kunnen we dankzij dit onderzoek het Alzheimer ziekte proces weer beter begrijpen en een deel van de ziekte wegnemen. Hierbij kan gedacht worden aan allerlei interventies, inclusief leefstijlverandering, alsdus Williams.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen