Alzheimerpatiënten kunnen nog wél leren

Uit onderzoek van neurowetenschappers Roy Kessels, Amy van Doormaal en Gabriele Janzen blijkt dat het automatisch leren nog lang intact blijft bij Alzheimerpatiënten.

De wetenschappers onderzochten hoe mensen een route onthouden. Bij ruimtelijke oriëntatie en het herkennen van objecten die bij belangrijke punten langs een route staan, worden in de hersenen juist gebieden actief die bij Alzheimer-dementerenden minder goed werken. Gedacht werd dat Alzheimerpatiënten deze objecten niet meer zouden opslaan of herkennen.

Maar uit een proef die de onderzoekers deden, bleek dat de Alzheimerpatiënten dit wel konden. Volgens de onderzoekers laten deze onderzoeksresultaten zien dat mensen met Alzheimerdementie nog altijd automatisch en onbewust dingen leren.

Dat biedt aanknopingspunten voor therapie, zegt onderzoeker Kessels. ‘We moeten kijken hoe we zo goed mogelijk dingen kunnen aanleren. De instructie moet foutloos zijn. Het probleem van automatisch leren is dat het inflexibel is. Als je iets fout aanleert is dat nauwelijks meer te corrigeren.’

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen