Appels goed voor het hart en de lijn

BAARN – Het gezegde ‘One apple a day, keeps the doctor away’ blijkt echt te kloppen. Twee appels is zelfs nog beter. Nieuw Amerikaans onderzoek laat namelijk zien dat het eten van twee appels per dag een positief effect heeft op risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals cholesterol.

Naast het cholesterol hebben de appels ook een positieve uitwerking op het ontstaan van plaques (vetophopingen) en ontstekingen in de wanden van onze bloedvaten.

“We waren aangenaam verrast.”, aldus onderzoeker Bahram Arjmandi van de Florida State University.

In een jaar tijd was het slechte LDL-cholesterol bij de proefpersonen gemiddeld met bijna een kwart afgenomen.

Een ander bijkomend voordeel van het ‘appeldieet‘ is gewichtsverlies. Gemiddeld verloren de deelnemers in een jaar tijd 1,5 kg.

Pruimen

Tijdens het onderzoek werd het eten van gedroogde pruimen vergeleken met het eten van gedroogde appels. Het bloed van de deelnemers werd drie keer onderzocht.

Ook het eten van pruimen laat een lichte verbetering zien ten opzichte van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. In vergelijking met het effect van de appels vallen deze echter in het niet.

De resultaten van het onderzoek komen overeen met eerder onderzoek. Aan appels worden ontzettend veel gezondheidsvoordelen toegeschreven. Er zijn aanwijzingen dat appels helpen bij het reguleren van bloedsuiker, het beschermen tegen kanker, het controleren van eetlust en het beschermen van de longen.

Krachten

Er bestaan verschillende verklaringen voor de helende krachten van de appel. Sommige wetenschappers wijden het aan de stof pectine. Deze zorgt voor een verzadigd gevoel en blokkeert de opname van cholesterol.

Andere denken dat de grote hoeveelheid antioxidanten het geheim van de appel vormen. Het geheel is beter dan de som der delen, is een derde verklaring.

Een appel per dag, of beter nog, twee. Arjmandi: “Dat is uitvoerbaar en mensen zijn dol op appels.”

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen