Behandelmethode Alzheimer stap dichterbij

BAARN – Een wereldwijde bundeling van de krachten heeft vijf nieuwe genen aan het licht gebracht die een rol spelen binnen de ziekte van Alzheimer. Dankzij deze bevinding komen vroege ontdekking van Alzheimer en nieuwe behandelmethode weer een stap dichterbij.

De ontdekking is het resultaat van een enorme wetenschappelijke inspanning van twee onafhankelijke onderzoekers, uit Europa en de Verenigde Staten. Het genoom van bijna 40.000 mensen, met en zonder Alzheimer, is hierbij onderzocht.

In eerder onderzoek is van vier andere genen aangetoond dat ze gelinkd zijn aan Alzheimer. Drie hiervan zijn slechts voorspellers voor relatief zeldzame vormen van Alzheimer.

Het laatste gen, APOE, betreft een vaker voorkomende vorm van Alzheimer die zich vaak later in het leven pas openbaart. De vijf nieuwe gen variaties hebben niet zo’n grote impact als APOE, maar zijn wel van invloed op veel voorkomende vormen van de ziekte.

Complex

Volgens hoofdonderzoeker William Theis is Alzheimer een zeer complexe ziekte waar meer dan honderd genen bij betrokken kunnen zijn. De vijf nieuwe genen en APOE verklaren echter al een aanzienlijk deel.

Bijna zestig procent, als we de Britse onderzoekster Julia Williams mogen geloven. Theis is iets voorzichtiger “Op basis van de genen die we nu kennen kunnen we ongeveer 32 procent van het genetische risico bepalen”.

Proces

Deze verklaring betekent betekent niet dat we door middel van een behandeling alle, door deze genen veroorzaakte, gevallen van Alheimer kunnen voorkomen.

Wel kunnen we dankzij dit onderzoek het Alzheimer ziekte proces weer beter begrijpen en een deel van de ziekte wegnemen. Hierbij kan gedacht worden aan allerlei interventies, inclusief leefstijlverandering, alsdus Williams.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen