Broccoli mogelijk onderdeel nieuwe behandeling COPD

BAARN – Wellicht krijgen COPD patiënten straks het advies om vaker broccoli te eten. Deze groente bevat een stof met een positief effect op het afweerysteem van de longen en de bij patiënten aanwezige ontstekingen.

Onderzoekers aan de John Hopkins Bloomberg School of Public Health in Baltimore hebben een nieuwe behandeling voor COPD patiënten ontwikkeld.

Tijdens de behandeling gebruikten ze de stof sulforafaan om de longen te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf.

De stof helpt het immuunsysteem schadelijke bacteriënt uit de longen te verwijderen. Het verergeren van de klachten door een bacteriële longinfectie is namelijk een veelvoorkomende klacht bij COPD patiënten.

Gezondheidsprobleem

COPD is wereldwijd een groot gezondheidsprobleem. De ziekte uit zich vaak in chronische bronchitis en long-emfyseem. De huidige behandelingen zijn vaak gericht op het bestrijden van symptomen en het ondersteunen van de patiënt. Geen enkele behandeling beïnvloedt het onderliggende defect in de longen, wat de klachten veroorzaakt.

In onze longen bevinden zich macrofagen, witte bloedcellen die vuil en bacteriën uit onze longen verwijderen. Bij COPD patiënten is de functie van deze cellen vermindert. Uit het onderzoek blijkt dat de sulforafaan dit chemische proces herstelt.

Bloemkool

Sulforafaan is onder andere aanwezig in brocolli en bloemkool. “Dit onderzoek helpt bij het verklaren van de link tussen longziekten en voeding” vertelt onderzoeker Robert Wise.

“Hierdoor ontstaan er weer nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van deze vaak verwoestende ziekte.” Of een sulforafaanrijk dieet daadwerkelijk een effectieve behandeling vormt, moet nog verder onderzocht worden.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen