‘Cholesterolwisseldieet gunstig bij hart- en vaatziekten’

GRONINGEN – Een cholesterolwisseldieet kan mogelijk het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Dit blijkt uit onderzoek van TNO en UMC Groningen. Voordeel van zo’n dieet is dat het makkelijker vol te houden is dan een geheel cholesterolarm dieet.

Zo’n wisseldieet, waarbij de hoeveelheid cholesterol afwisselend drie dagen hoog en drie dagen afwezig is, blijkt ontstekingen en het risico op cardiovasculaire aandoeningen effectief te verminderen.

Het cholesterolwisseldieet heeft bijna alle gunstige effecten van een cholesterolvrij dieet.

Schakelen

Hart- en vaatziekten zijn een belangrijke doodsoorzaak onder de Westerse bevolking. Gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging kunnen het risico erop sterk verminderen. Veel mensen hebben moeite met strikte dieetmaatregelen.

Het kunnen schakelen tussen gezonde en minder gezonde maaltijden is volgens de onderzoekers mogelijk een goede manier om op de lange termijn toch een gunstig effect te bereiken.

Verder onderzoek

Hoewel het onderzoek werd verricht op muizen, verwachten de wetenschappers hetzelfde effect bij mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes.

Hiervoor moet nog wel verder onderzoek worden gedaan. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in PLoS ONE.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen