CO2-uitstoot lijkt aanstichter toename hooikoortspatiënten

Tot deze conclusie komen wetenschappers uit 13 verschillende landen – waaronder Nederland – die onderzoek hebben gedaan naar de hogere pollenconcentraties in de lucht. Zij presenteerden de resultaten van hun studie tijdens een bijeenkomst van de European Geosciences Union (EGU). 

Hypothesen

De onderzoekers namen drie hypothesen als uitgangspunt: de hogere pollenconcentraties in de lucht zijn het gevolg van hogere temperaturen, veranderingen in grondgebruik of door een toename van CO2-gassen.

Door simpelweg factoren te elimineren, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat CO2 de boosdoener moet zijn. Tussen de pollenconcentraties gedurende warme en koudere dagen bleek weinig tot geen verschil te zijn en voor veranderingen in grondgebruik gold hetzelfde.

Boom- en plantensoorten

De onderzoekers namen 25 verschillende boom- en plantsoorten in alle deelnemende landen onder de loep en kwamen tot de ontdekking dat zestig procent van de bomen en planten een toename van de pollenproductie kende. Dit inclusief negen soorten, die erom bekend staan allergische reacties (als hooikoorts) te veroorzaken.

Hooikoorts vaker in steden

De opmerkelijkste bevinding is misschien wel dat pollen de neiging hebben in aantal toe te nemen bij het CO2-niveau in steden, maar niet daarbuiten. De onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met ozonmoleculen, die buiten steden een langere levensduur hebben. De moleculen ‘bemoeien’ zich op positieve wijze met plantengroei en helpen de lucht te zuiveren.

Toename pollenseizoen

Daar komt bij dat het pollenseizoen alsmaar langer duurt (alleen november is in sommige landen nog ‘pollenvrij’). Volgens de onderzoekers heeft dit deels te maken met de invoer van bomen en planten uit landen buiten Europa, in aanvulling op de toename van CO2-gassen.

Problematische bomen

De onderzoekers raden stedenbouwers dan ook aan om voortaan goed na te denken over het soort bomen en planten dat wordt geplant. Een mooi uitziende boom kan een problematische boom zijn voor mensen met hooikoortsklachten.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen