COPD milder door stoplichtmethode

Een eenvoudig actieplan op basis van stoplichtkleuren helpt patiënten om zo’n ‘opvlamming’ tijdig te herkennen en de juiste maatregelen te nemen zoals het ophogen van medicatie of het contacteren van een arts. In een groot experiment waren patiënten die een actieplan ontvingen niet alleen minder ziek, maar ook gemiddeld drie dagen sneller hersteld.

‘Opvlammingen’

Een belangrijk kenmerk van COPD zijn tijdelijke periodes van acute verergering in symptomen. Het vroegtijdig herkennen en behandelen van deze episodes heeft een gunstig effect op het herstel en het eventueel voorkomen van een ziekenhuisopname. Dit onderzoek toont aan dat patiënten met enige hulp zelf in staat zijn om hun ziekte te monitoren en adequaat te reageren op veranderingen in hun gezondheidstoestand.

COPD

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem, een ziekte waar in Nederland ieder jaar zo’n 6500 patiënten aan sterven. De ziekte wordt voornamelijk veroorzaakt door roken met als gevolg een alsmaar toenemende vernauwing van de luchtwegen.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen