De marathon en de heilige 2-uursgrens

De huidige recordhouder, de Ethiopiër Haile Gebrselassie, twijfelt er niet aan dat het mogelijk is. “De eerste marathon onder de twee uur zal nog twintig tot 25 jaar op zich laten wachten, maar komt er absoluut”. Gebrselassie liep in 2008 de 42 kilometer en 195 meter in Berlijn binnen een tijd van 2:03:59. Wereldkampioen Sammy Wanjiru (Kenia) verwacht het breekpunt pas binnen een volgende generatie lopers. “Voor mij is twee uur en twee minuten het hoogst haalbare”.

Lichamelijke mogelijkheden

De wetenschap rondom het hardlopen is ontzettend complex. Lichamelijk zijn er echter drie aspecten die bepalend zijn voor de loopsnelheid: het maximale vermogen tot zuurstofopname, de loopefficiëntie en het duurvermogen. Over de grens van het menselijk vermogen verschillen de meningen. Sommige wetenschappers zijn van mening dat het huidige wereldrecord dit al sterk benaderd. Volgens anderen is er nog heel wat verbetering mogelijk.

Oost Afrika

Het verbeteren van records op lange afstanden gebeurt over het algemeen door lopers afkomstig uit Ethiopië, Eritrea en Kenia. In deze landen zijn vaak fantastische loopparcours. Daarbij komt dat lopen vaak de enige mogelijkheid is. Gebrselassie bijvoorbeeld, rende iedere dag 10 kilometer naar school en terug. Ook de hoogte (de hoofdstad van Ethiopië, Addis Ababa ligt 2500 meter boven zeeniveau), het simpele dieet van voornamelijk organisch voedsel, de weersomstandigheden en een buitengewoon arbeidsethos (toewijding en discipline) kunnen de successen verklaren.

2028

Door resultaten uit het verleden te bestuderen en te vertalen naar de toekomst schat onderzoeker Francois Peronnet aan de University of Montreal, dat de marathon in 2028 voor het eerst onder de twee uur gelopen zal worden. Er zijn echter wel een aantal factoren die juist op die dag samen moeten komen, wil het echt gebeuren.

Allereerst zal de atleet in topconditie moeten zijn. Daarnaast is een snel en vlak parcours nodig, zoals Berlijn, Londen of Rotterdam. Ook het weer dient mee te werken: geen wind en temperaturen tussen de tien en 15 graden Celsius. Tenslotte speelt geld ook een grote rol. Er zijn goede snelheidmakers nodig. Daarbij moet de beloning voor het verbreken van de heilige 2-uursgrens uitnodigend genoeg zijn.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen