‘Drie kopjes koffie per dag kan nog net’

BAARN – Goed nieuws voor koffieliefhebbers: wie drie kopjes koffie per dag drinkt, heeft nagenoeg dezelfde bloeddruk als iemand die helemaal geen cafeïne tot zich neemt, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Lange tijd werd aangenomen dat het drinken van meerdere kopjes koffie per dag de bloeddruk aanzienlijk verhoogt.

Een hoge bloeddruk kan leiden tot hartaandoeningen zoals een beroerte of hartinfarct. Maar volgens Liwei Chen, verbonden aan de Louisiana State University, is het drinken van drie koppen op een dag “veilig”.

Voor het onderzoek werden de gegevens van zes voorgaande studies, die 170.000 deelnemers omvatten, samengevoegd. “Tot drie kopjes koffie was er bij de deelnemers nauwelijks sprake van een verhoogde bloeddruk,” aldus Chen. “Er blijkt zelfs geen verschil tussen de inname van drie kopjes en onthouding van cafeïne.”

De deelnemers werden gevraagd naar hun koffiegewoonten en een groot deel van hen werd gedurende 33 jaar gevolgd. Slechts één op de vijf koffiedrinkers kreeg uiteindelijk met een hoge bloeddruk te maken; hetzelfde geldt voor geheelonthouders.

Grens

Volgens Lawrence Krakoff, onderzoeker voor het Mount Sinai Medical Center in New York, is koffie “geen risicofactor voor een hoge bloeddruk”. “Maar wanneer mensen 12 koppen of meer per dag drinken en niet kunnen slapen, lijkt het me verstandig de cafeïne-inname te verminderen,” voegt hij daaraan toe.

Daarbij kan volgens Chen de manier waarop mensen op koffie reageren verschillend zijn, bijvoorbeeld door genen. “Voor sommige mensen is het veilig om veel koffie te drinken, maar niet voor iedereen.” Er is dan ook meer onderzoek nodig om algemeen geldende conclusies te kunnen trekken.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen