Eén op de vijf griepgevallen door besmet voedsel

Het norovirus veroorzaakt maag- en darmklachten (bijvoorbeeld diarree) en komt ook in Nederland veel voor. Gezonde mensen zijn binnen drie tot vier dagen weer beter, maar bij ouderen en mensen met een zwakke gezondheid kan de griep een ernstiger verloop hebben.

Frambozen

Eén op de vijf griepgevallen komt voort uit besmet voedsel. “Het virus verspreid zich via voedsel dat niet wordt verhit, zoals rauwe oesters of frambozen. Het voedsel is dan vroeg in de voedselketen in contact gekomen met water dat is verontreinigd met ontlasting,” legt epidemioloog Linda Verhoef uit.

Het opsporen van virussen in voedsel blijkt echter lastig. Het is bij een griepuitbraak dan ook moeilijk om het voedsel aan te wijzen dat mensen ziek maakt.

Cruiseschepen

Maar dat neemt niet weg, dat er niets gedaan kan worden. Verhoef pleit onder andere voor een controle op cruiseschepen. “Cruiseschepen zijn erg ontvankelijk voor norovirusuitbraken, omdat hier veel mensen samenkomen. Daarbij zijn ze een soort antennes voor het oppikken van nieuwe varianten, die later in het jaar aan land komen.”

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen