‘Eerste screening op autisme bij eenjarigen mogelijk’

BAARN – Een paar simpele vragen aan de ouders tijdens een routine-onderzoek, kunnen helpen om bij een eenjarige baby autisme vast te stellen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. En dat terwijl de gedragsstoornis normaal gesproken pas na een paar jaar wordt ontdekt.

De onderzoekers van de University of California, Sandiego School of Medicine, ontdekten dat het gebruik van oogcontact, geluiden, woorden en gebaren door de baby kan uitwijzen of verder screenen op autisme nodig is.

Deze eerste check vormt dus geen officiële diagnose.

Achterstand in ontwikkeling

Meer dan 10.000 eenjarige kinderen maakten deel uit van de studie. Van deze kinderen voldeden er 184 niet aan de eerste check, waarna ze uitgebreid werden onderzocht.

Uiteindelijk was er bij 34 kinderen daadwerkelijke sprake van autisme, bij 101 anderen vonden de onderzoekers andere aandoeningen die gepaard gaan met een achterstand in ontwikkeling.

Vroegdiagnose

Volgens hoofdonderzoeker Karen Pierce ontbreekt er momenteel een universeel screeninstrument voor kinderen van 12 maanden.

“Consultatiebureaus kunnen dit programma zo overnemen om ontwikkelingsachterstanden op te sporen. Door deze vroegdiagnose kunnen ouders hun kinderen veel sneller helpen.”

Autisme uit zich op allerlei verschillende manieren. Ook de ernst van de symptomen kan bij iedereen anders zijn. Sommige kinderen met deze gedragsstoornis zullen hun levenlang hulp nodig hebben. Dankzij vroegdiagnose hebben kinderen eerder toegang tot de nodige zorg.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen