Eicellen invriezen mogelijk in Nederland

HILVERSUM – Vanaf woensdag is het mogelijk om eicellen te laten invriezen in Nederland. Dat zei Jan Kremer van de Gynaecologenvereniging NVOG dinsdag in Nieuwsuur.

Volgens Nieuwsuur maakte de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) bekend dat ze geen bezwaren meer had tegen het invriezen van eicellen.

Afgelopen zomer had de NVOG dat ook al gedaan. Er zijn nu geen wettelijke bezwaren meer tegen deze behandeling.

De methode is omstreden. Diverse politieke partijen zetten er in het verleden vraagtekens bij of stelden voorwaarden aan het invriezen van eicellen.

Schippers

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid liet dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer weten dat er een goede basis is voor het invriezen van eicellen aan Nederland. De vraag is nu of de Kamer het daarmee eens is.

Zolang de Kamer er geen stokje voor steekt, kunnen vrouwen tot 45 jaar in Nederland hun eicellen laten invriezen.

IVF-behandelingen

Ze kunnen daarvoor terecht bij de dertien ziekenhuizen in Nederland waar IVF-behandelingen mogelijk zijn. Tot nu toe moesten ze naar het buitenland als ze eicellen wilden laten invriezen.

Het invriezen van eicellen kan om medische redenen, bijvoorbeeld in geval van kanker, maar ook als vrouwen wel een kinderwens maar nog geen partner hebben.

AMC

Het AMC in Amsterdam verwacht in de komende weken tientallen vrouwen die hun eicellen willen laten invriezen. Dat zei gynaecoloog Jan Kremer in Nieuwsuur.

Twee jaar geleden maakte het AMC bekend te willen starten met de nieuwe techniek. Volgens Kremer zijn er sinds de bekendmaking een aantal dingen veranderd. “De behandeling kan goed toegepast worden en er komen gezonde kinderen uit voort”, aldus Kremer.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen