Geen stopwatchzorg in verpleeghuizen

DEN HAAG – De stopwatchzorg in verpleeg- en verzorgingshuizen moet onmiddellijk gestopt worden. Die boodschap heeft de Tweede Kamer dodnerdagavond aan het kabinet meegegeven met het aannemen van een voorstel van SP-Kamerlid Renske Leijten.

Leijten: “De stopwatchzorg is over komen waaien uit de thuiszorg. Iedere handeling die een medewerker doet, mag maar een bepaald aantal minuten of seconden duren.

Medewerkers in de zorg worden er helemaal gestoord van. Iedereen ziet dat stopwatchzorg een uitvinding is van managers die hun personeel niet vertrouwen. Ik vind het fantastisch dat de Tweede Kamer laat weten dat dit wantrouwen naar medewerkers echt niet meer kan. Laat zorgpersoneel zelf bepalen waar ze hun prioriteiten leggen.”

Demotiverend effect

Na jarenlange kritiek van de SP concludeerde ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg onlangs dat de minutenregistratie een zeer demotiverend effect heeft op werknemers in de zorg. Bij de zorginstelling Osira-Amstelring is mede hierdoor de kwaliteit van zorg ernstig verwaarloosd.

Het kabinet moet op korte termijn laten weten hoe zij het aangenomen voorstel van Leijten gaat uitvoeren.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen