Gen ontdekt dat alchoholconsumptie bepaalt

Aan het onderzoek werkten onderzoekers mee van het Nederlands Tweelingen Register (NTR) van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA) van VU Medisch Centrum (VUmc).

Voor het onderzoek werd het DNA van meer dan 47.000 mensen onderzocht. Zo ontdekten de wetenschappers het gen, genaamd AUTS2. De wetenschappers vonden twee versies van het gen.

Minder alcohol

De ene versie komt drie keer vaker voor dan de andere. Mensen met de minder voorkomende versie drinken gemiddeld 5 procent minder alcohol dan mensen met de meer voorkomende versie.

Dat alcoholconsumptie deels genetisch bepaald is, wisten we al. Tot nu toe was echter alleen een gen gevonden dat van invloed is op het afbreken van alcohol in de lever.

Het gen dat nu gevonden is, werd in eerder onderzoek al in verband gebracht met autisme en ADHD. Het gen lijkt een rol te spelen in het aansturen van de prikkels die mensen ervaren als ze alcohol drinken.

De onderzoekers hopen dat hun ontdekking zal leiden tot verder onderzoek en kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van therapieën en medicijnen voor behandeling van alcoholmisbruik en -verslaving.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen