‘Gen ontdekt dat vroeggeboorte voorspelt’

BAARN – Wetenschappers uit de Verenigde Staten en Finland zeggen een gen ontdekt te hebben dat vroeggeboortes kan voorspellen. Naast factoren als stress en roken, zou ook het FSH (follikelstimulerend hormoon)-gen van invloed zijn op een verkorte zwangerschap.

In Nederland worden jaarlijks bijna zevenhonderd premature baby’s geboren. Zij komen voor de 37e week ter wereld met alle mogelijke gezondheidsproblemen vandien.  

Het internationale team van onderzoekers uit onder meer Washington en Helsinki is op zoek gegaan naar de genen, die van invloed zouden kunnen zijn op vroeggeboortes.

Uitgangspunt was de gedachte dat de menselijke evolutie een grote rol moet hebben gespeeld bij het groeiende aantal premature baby’s.

Het team ging er vanuit dat er een soort van ‘evolutionaire druk’ op vrouwen moet zijn uitgeoefend om het tijdstip van de geboorte te verschuiven met als doel kleinere baby’s te baren. In verhouding tot andere zoogdieren hebben mensen relatief grote hoofden en smalle geboortekanalen.

FSH-gen

De onderzoekers zochten daarom naar genen die aantonen dat mensen zich meer dan andere zoogdieren hebben ontwikkeld. Ze identificeerden honderdvijftig genen en zochten verder naar een associatie met vroeggeboortes. Hiervoor werden de genen van 328 Finse vrouwen met elkaar vergeleken.

Een sterk verband tussen genen en vroeggeboortes werd gevonden in varianten van het FSH (follikelstimulerend hormoon)-gen. FSH is verantwoordelijk voor de maandelijkse eisprong bij vrouwen en produceert oestrogeen.

Toekomstmuziek

Professor Louis Muglia, verbonden aan de Vanderbilt University: “Ideaal gezien willen we kunnen voorspellen welke vrouwen het grootste risico lopen om een prematuur kindje op de wereld te zetten met als doel dit te voorkomen.”

“Dat zal een grote impact hebben op het aantal babysterftes en de complicaties van te vroeg geborenen op de lange termijn.”

De onderzoekers hopen dan ook dat een test bij zwangere vrouwen, die risico lopen, in de toekomst vast onderdeel van het dokterspakket wordt.

ZIE OOK:

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen