Gepest worden tast het brein aan

De genen in de hersenen blijken aangetast te worden door pesten en dat kan leiden tot een blijvende sociale fobie. De onderzoekers baseren hun conclusies op experimenten met muizen.

Omdat mensen hetzelfde reageren op stress als muizen zijn de resultaten van de experimenten ook van toepassing op mensen.

Voor het onderzoek werd een kleine, jonge muis in een hok bij een oudere muis gezet. Omdat muizen erg territoriaal zijn, werd er al snel gevochten. De kleine muis verloor keer op keer. Tien dagen lang werd de jonge muis dagelijks bij een oudere muis geplaatst. Elke keer werd hij gepest. 

Angstig

Vervolgens werden de hersenen van de muis bestudeerd. Zo ontdekten ze dat het brein gevoeliger was voor sociale stimuli. De muis bleek overgevoelig geworden en voelde zich ook in veilige situaties angstig.

Na de studie bracht de muis een hele dag alleen door. Vervolgens werd hij weer geconfronteerd met soortgenoten. De muis bleef ver bij de andere muizen uit de buurt. Zelfs als die muizen geen kwaad in de zin hadden.

Of de effecten van het pesten blijvend zijn, is de onderzoekers nog niet duidelijk. “Deze systemen in de hersenen zijn dynamisch. Wat nu zo gaat, kan ook zus gaan, maar het kan wel eens onomkeerbaar zijn.”

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Physiology and Behavior.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen