Goed cholesterol verlaagt kans dikke darmkanker

UTRECHT – Een te hoog cholesterol is niet gezond, tenminste het ‘slechte’ LDL cholesterol. Een hoger gehalte van het ‘goede’ HDL-cholesterol in het bloed verlaagt de kans op dikke darmkanker.

Deze conclusie trekken onderzoekers van onder andere het UMC Utrecht en het RIVM uit het Europese EPIC-onderzoek naar kanker en leefstijl onder ruim een half miljoen deelnemers.

EPIC bevat gegevens uit verschillende West Europese landen. onder andere Duitsland, Frankrijk, Zweden en Nederland.

Nieuw verband

Het is voor het eerst dat er een verband is gevonden tussen HDL-cholesterol en darmkanker. Mensen met de hoogste concentratie van het gunstige cholesterol in hun bloed, blijken het het laagste risico op darmkanker te hebben. Andere oorzaken zoals gewicht, voeding en leefstijl hebben de onderzoekers uitgesloten.

Eerdere onderzoeken laten tegenstrijdige resultaten zien. Hierdoor blijft het onduidelijk hoe het HDL-cholesterol de kans op dikke darmkanker verlaagt. Wel is bekend dat mensen met te lage HDL-spiegels in het bloed een groter risico lopen op hartziekten.

Opruimen slecht cholesterol

Het HDL-cholesterol transporteert het LDL-cholesterol van de bloedbaan naar de lever. In de lever kan dit vervolgens worden afgebroken. Een hoog HDL-gehalte zorgt er dus voor dat er meer van het slechte cholesterol wordt opgeruimd.

In de periode 2003-2007 had naar schatting 7 tot 8 procent van de volwassen een te laag gehalte van het beschermende cholesterol. Dit is vaak het gevolg van een ongezonde leefstijl. “Een gezond voedingspatroon met magere varianten van voedingsmiddelen, lichamelijke activiteit en een gezond lichaamsgewicht verhogen het HDL”, aldus Bas Bueno-deMesquita, onderzoeker en leider van het RIVM deel.

“Als onze resultaten bevestigd worden, wil het zeggen dat een HDL-verhoging ook de kans op dikke darmkanker kan verminderen”.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen