Groepstherapie succesvol voor dikke kinderen

BAARN – Kinderen met overgewicht kunnen in hun strijd tegen de kilo’s veel baat hebben bij groepstherapie. Tijdens groepsessies valt meer succes te behalen dan wanneer alleen deskundig advies gegeven wordt, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden.

Omdat overgewicht vaak in de loop van jaren ontstaat en slechte gewoontes als te veel eten en te weinig bewegen dan al diep zijn ingesleten, is alleen een goedbedoeld advies niet genoeg, meent gezondheidswetenschapper Rimke Vos, die vandaag op het onderwerp promoveert.

Vos heeft voor haar onderzoek twee groepen van kinderen met overgewicht tussen de 8 en 17 jaar gevolgd. De eerste groep onderging intensieve groepstherapie, de tweede groep kreeg alleen tips om hun leefgewoonten aan te passen.

Na meten en wegen bleek dat de kinderen uit de eerste groep goed resultaat boekten: ze verloren een deel van de overtollige kilo’s en waren lichamelijk fitter dan de kinderen uit de tweede groep, die geen kilo’s verloren en er in conditie zelfs op achteruitgingen.

Ook ouders op therapie

Volgens Vos is het belangrijk dat ook de ouders van te dikke kinderen deelnemen aan bijeenkomsten waar gezonde leefgewoonten aan bod komen. In het HagaZiekenhuis (Den Haag) wordt al met de succesvolle aanpak gewerkt: de ‘Haagse maatjes’.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen