Heesheid: wanneer moet u zich ongerust maken?


Heesheid is meestal een onschuldig verschijnsel. Het kan een gevolg zijn van een irritatie, overbelasting of ontsteking van de stembanden in geval van reflux (brandend maagzuur) of na een nachtje stappen in een luide, rokerige omgeving of als u uitbundig hebt gesupporterd voor uw favoriete voetbalploeg. Discobezoekers en iedereen die regelmatig over lawaai heen moet schreeuwen op het sportveld of in de fabriekshal lopen de kans op stemproblemen. Overschrijd je je eigen grens, dan forceer je je stem en word je hees (‘lawaaiheesheid’).

Ook een verkoudheid, een griep, een keelontsteking, enz. en sommige geneesmiddelen kunnen heesheid veroorzaken. Meestal volstaat het dan om uw stem een paar dagen te ontzien en verdwijnt de heesheid vanzelf: praat niet te luid, te hard of met opzet hoger of lager dan uw stem van nature klinkt en niet meer dan nodig, roep of schreeuw niet, fluister niet, vermijd kuchen en keelschrapen, en drink veel water. Vermijd ook een rokerige en stofferige omgeving.

Indien u ineens hees wordt zonder een duidelijke aanleiding of oorzaak, wanneer de heesheid langer dan twee à drie weken blijft aanslepen of heel geregeld terugkomt, wat ook de oorzaak is, dan doet u er best aan om een arts te raadplegen, omdat er iets ernstiger aan de hand kan zijn. Ook wanneer de heesheid gepaard gaat met keelpijn met uitstralende pijn naar het oor, of slikklachten, raadpleegt u het best een arts.

Een hese stem kan immers het eerste teken zijn van keel- of strottenhoofdkanker, vooral wanneer de heesheid voorkomt boven de 50 jaar bij een roker. Of het kan ook een signaal zijn van een verkeerd gebruik van uw stem waardoor poliepen of knobbeltjes op de stembanden, een soort eelt, kunnen ontstaan. Heesheid die ontstaat tengevolge van verkeerd of geforceerd gebruik van de stem, kan goed behandeld worden door een logopedist. Eventuele stembandknobbeltjes kunnen zelfs weer verdwijnen wanneer men de stem goed leert te gebruiken.


zie ook artikel :
L’hyperhidrose ou la transpiration excessive


zie ook artikel :
Heesheid

verschenen op : 17-04-2011   |  bijgewerkt op : 12-04-2011

 

Meer over:  
kliergezwellen   

zintuigstoornissen   

neus-keel-oorziekten   

reageer op dit artikel

terug naar begin artikel »

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen