Hersenschade mogelijk na zwangerschapsvergiftiging

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoekster Annet Aukes van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij promoveert woensdag 23 maart op dit onderzoek.

Enkele jaren later merkt een deel van de vrouwen in het dagelijks leven veranderingen in hun geheugen en concentratievermogen. Bij deze vrouwen vond Aukes kleine veranderingen in de hersenen die hier mogelijk het gevolg van zijn. Ook wijzen deze veranderingen mogelijk op aanleg voor hart- en vaatziekten.

Voor haar onderzoek bestudeerde Aukes vrouwen bij wie zwangerschapsvergiftiging is uitgelopen op eclampsie. Hierbij komt er vocht in de hersenen van de moeder waardoor er kortdurende epileptische aanvallen kunnen optreden.

Ongeveer 5 tot 10 procent van de zwangere vrouwen in Nederland krijgt te maken met een verhoogde bloeddruk. Waarom de hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap eclampsie kan veroorzaken is nog vrijwel onbekend, evenals de invloed van zwangerschap op de hersenen.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen