Hpv-test na voorstadium baarmoederhalskanker

AMSTERDAM – Vrouwen die behandeld zijn aan een voorstadium van baarmoederhalskanker, zouden na een halfjaar niet alleen een uitstrijkje, maar ook standaard een controle moeten krijgen op hpv, het humaanpapillomavirus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Vrouwen bij wie zowel het uitstrijkje als de hpv-test goed is, hoeven dan pas 24 maanden na de behandeling opnieuw een controle te ondergaan en kunnen de controle met 12 maanden overslaan.

Dat concluderen het VU Medisch Centrum in Amstyerdam en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam na een gezamenlijke studie, die zij donderdag publiceren in de onlineversie van het gezaghebbende vakblad The Lancet.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer zesduizend vrouwen behandeld aan een voorstadium van baarmoederhalskanker.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen