‘Jodiumtekort moeder risicofactor ongeboren kind’

BAARN – Ruim tweederde van de tienermeisjes heeft een jodiumtekort. Britse onderzoekers waarschuwen dat te weinig jodium grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid van toekomstige baby’s.

Van de ruim zevenhonderd meisjes, die meededen aan het onderzoek, bleek bijna zeventig procent een jodiumtekort te hebben.

Mark Vanderpump, als onderzoeker verbonden aan het Royal Free Hospital in Londen, denkt dat dit komt doordat tieners te weinig melk drinken.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat tieners gemiddeld drie glazen melk en drie boterhammen nodig hebben om hun jodiumspiegel op peil te houden.

In Groot-Brittannië, maar ook in Nederland wordt dit aantal door veel mensen niet gehaald. Volgens Vanderpump zal dit aantal in de komende jaren alleen nog maar toenemen.

Grote gevolgen

“Een ontwikkeling met grote gevolgen,” meent Vanderpump. Eén van de symptomen van jodiumtekort is het opzetten van de schildklier.

Bij tieners en volwassenen kan dit zich uiten in vermoeidheid, spierpijn, constipatie, haaruitval, slaapproblemen, vergeetachtigheid en/of lichtgeraaktheid. En ook bij ongeboren baby’s brengt het tekort risico’s met zich mee.

Breinontwikkeling

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat een lage jodiumspiegel bij vrouwen kan leiden tot onvolledige breinontwikkeling van de foetus. “Doordat de hersenen zich tijdens de zwangerschap niet volledig kunnen ontwikkelen, ligt het IQ van deze baby’s soms wel 10 tot 15 punten lager,” weet Vanderpump.

De World Health Organisation raadt Groot-Brittannië aan om jodium in het tafelzout op te nemen (zoals in Nederland het geval is) en in foliumzuurtabletten voor zwangere vrouwen.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen